Testelhagyás, jóga, és nap energiája, mint az újrakezdésünk zálogai

Hosszan tudnék mesélni, mennyire igazságtalanul állított nagy próbatételek elé minket az élet a kedvesemmel. Talán még most sem vagyok teljesen kész rá, hogy mindenről beszámoljak, de volt egy pillanat, mikor már úgy éreztük, vége, váltani kell, és bizony nagy változások beiktatására sarkallt minket minden, az életünk legtöbb területén.

Rengeteg dolgon módosítottunk alapjaiban. Spirituálisabban élünk, jobban figyelünk egymásra, el is költöztünk, és igyekszünk minden függőségünk felszámolására, hogy magunkra koncentrálhassunk. Ez a belső béke megtalálásának az útja! A kedvesem még testelhagyás-gyakorlatokra is eljárt, a közös jógákon túl, amiken együtt vettünk részt, mert a testelhagyás segít az embernek ráérezni, hogy a függetlenség megélése és a magunkra maradás, mennyire ösztönzi a szellem szárnyalását. A tudat, fizikai testet történő elhagyása eléggé elvont terület – megmondom őszintén én sem látom pontosan át, de a magam módján én is igyekszem új módokat találni az életünk megváltoztatására, csak sokkal gyakorlatibb értelemben. Amikor tudomásomra jutott, egy napelemesrendszerek.info nevű oldalon, hogy ez a dolog, a megújuló energia ma már egyáltalán nem annyira talajtól elrugaszkodott, elhatároztuk, hogy ilyesmikbe is bele fogunk válni. Önfenntartás minden téren!

Ez utóbbinak tök jó eszköze az energiafüggetlenség. Magyarországon már ott tartunk, hogy az említett napelemesrendszerek.info az ország egész területén rendelkezik kiközvetíthető partnerekkel, ha kérünk tőlük árajánlatot. Egyébként ez egy egészen edukatív hozzáállással szerkesztett site. Ez alatt azt értem, hogy akképp halad végig a magyaráznivalókon – hogy mi is mindent értsünk-, mint amilyen sorrendben akkor valósulna meg az egész beruházás, ha végül a őket bíznánk meg napelemrendszer telepítésével. És érdemes is őket megbízni, de ne lépjünk túl az alapvető dolgok megismerésén azonnal. Itt, a következőkben linkelt oldalon arról is mindig értesülhetünk, ha időnként ránézünk, hogy vannak-e éppen újabb napelemes pályázatok. Ez időtől időre változik, hogy mi elérhető, de én frissítgetem gyakran, hogy vannak-e új infók, változott-e valami.

napelemes pályázatok

Na de hogy alakulnak náluk mostanság az árak? Valószínűleg ez sem elhanyagolható a legtöbbeknek. Sőt, talán ez a lényeg, lássuk…
Túl nagyra nem érdemes méretezni egy rendszert, valakinek a 3kW-os teljesítmény is elég. Ha a megtérülés a szempont, szintén nem éri meg túlbecsülni, mekkora rendszert rakjon fel a házunk tetejére a kivitelező. Egy 3 kW teljesítményű, átlagosan másfél millió forint körül foroghat mindenestül, de részletek az oldalon.
A 4 kW-os rendszerről szintén elmondható, hogy akkor jó, ha a felmérés után azt mondják, érdemes hagyni egy kis helyet a bővítésnek, de akár le is fedheti az energiaszükséglet nagy részét, ára pedig már a 2 millió forint irányába konvergál.
5 kW-ban akkor gondolkodjunk, ha egy népesebb családi ház kerül szóba, és az ára felszökhet 2 millió forint fölé. Ha hirtelen váltanánk egy kisebb léptéket, akkor lehet 7 kW-os rendszerünk is, ami még mindig sanszos, hogy végösszegben 3 millió forint alatt marad (jó esetben inkább 2 és fél millió körül lesz), de lehet még ennél is nagyobb rendszerbe beruházni. A 8 kW-os rendszer az már olyasmi, ami 25 évre is fedezi az energiatermelést. 3 milliónál esélyes, hogy többe fog (valamennyivel) kerülni, de a megtérülés a nyolcadik évtől várható, tehát az üzemidő nagyrészében túl leszünk rajta.

És ahogy írtam, mindig lehetnek olyan napelemes pályázatok, amik még könnyebbé tehetik, hogy ilyen XXI. századi megoldást válasszunk energiaszükségleteink fedezésére, de tényleg az a helyzet, hogy ez már egy annyira elterjedt és gyakori beruházás, hogy meglepően sokan választják. Ez az alapja lehet annak, hogy végre a magunk urai lehessünk egy újabb területet illetően. Többnyire magunknak termeljük az energiát, viszont a legtöbb rendszer ún. “hálózatra visszatápláló napelemes rendszer” ami azt jelenti, hogy rajta leszünk a helyi áramhálózaton, így nem lesz baj, ha valamiért éppen nem is tudunk termelni. A feleslegünket pedig értelemszerűen “visszatápláljuk a hálózatra”, tehát még pénzt is kapunk érte. Már alig várom, hogy nálunk is beinduljon a folyamat, mert a függetlenség a kulcs, szerintem továbbra is, a boldog élethez, minden értelemben!