Hőszivattyú kazán az igazán korszerű fűtési rendszerekben már gyakori

Hőszivattyú kazán – ma már gyakorinak mondható a korszerű fűtési rendszerrel rendelkező otthonokban, de mégis sokan még csak nem is hallottak róla. Most néhány gondolatot megosztok veletek róla, amiket én is csak most hallottam először a hétvégén.

Minden hónapban járok a gyógyító házba meditációkra és gyógykezelésekre. Ezek olyan alkalmak, ahol a testemet és az elmémet egyszerre töltöm fel, és hagyom magam mögött mindazt, amit már nem szeretnék és nem tudok magammal cipelni tovább az utamon. Éppen ezért ez a havi egy alkalom nagyon fontos nekem, mert ilyenkor tényleg mindig úgy érzem, hogy gyógyul a testem és a lelkem is együttesen, és hogy tényleg minden olyan külső és belső problémát ott tudok hagyni, amire már nincs tovább szükségem.

A legutóbbi ilyen meditációs alkalom után hallottam arról, hogy ma már egyre több helyen használnak hőszivattyút a hagyományos tüzelésű kazánok helyett. Ennek számtalan oka van, többek között kezdjük az egész működésével.

Míg a hagyományos elven működő kazánok esetében arról van szó, hogy valaminek az elégése által keletkezett hővel melegítjük fel a keringtetett közeget, addig a hőszivattyúknál nincs égés. Itt egy olyan hőcsere történik, ami a forrásponton alapszik, amiatt mehet végbe, hogy egy jól megválasztott, kellően alacsony forráspontú közeget megkeringetnek a földben, vagy a levegőben lévő csővezetékben és az ennek a forrásából származó hő fogja beindítani a további folyamatokat. Ez egy teljesen zárt rendszer és nem kell semmit sem elégetni ahhoz, hogy jól működjön, nem része az égés a technológiának. Éppen ezért egy sokkal tisztább és károsanyagoktól mentesebb verziója ez a fűtésnek, mint a hagyományos gázkazános rendszer. Éppen ezért annyira előremutató a Hőszivattyú kazán használata, a korábbi szerkezetekkel ellentétben.

Egy másik komoly pozitívum, ami emellett szól, hogy igencsak jelentős támogatásokat lehet igényelni ahhoz, hogyha valaki szeretne a házában Hőszivattyú kazán rendszert használni a meglévő helyett. Általában napelemes pályázatokkal van ez összehozva és együtt lehet rájuk lecsapni. De igazság szerint talán így is érdemes, hiszen úgy lehet csak igazán önfenntartó a ház és a további energetikai rendszerek is az épületben.

A futesrendszerek.hu oldalon több ismertető okosságot lehet még olvasni a témáról, illetve sok más fontos dolog található még náluk arról is, hogy milyen egyéb lehetőségek vannak a ház energetikai fejlesztésére, korszerűsítésére. Mert nem csak a fűtés van és nem csak a Hőszivattyú kazán az opció, de sok más egyéb tényező is befolyásolja, hogy mennyire mondható korszerűnek egy ingatlan – ebből a szempontból. Ha tehát a fenntarthatóság jegyében eltöltenétek pár percet ezzel a témakörrel, akkor az említett weboldalt érdemes véleményem szerint meglátogatni.