Porszívóval a jobb egészségért

Egy dietetikára szakosodott egészségház szakmai vezetője vagyok. És sohasem gondoltam volna, hogy számít, mivel porszívózunk. De kicsit előre szaladtam az időben, szóval újrakezdem a történetemet.

Évek óta szinte folyamatos náthával küzdök. Ennek szinte mind kellemetlen tünetét produkálom: kötőhártya gyulladás, orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés. Gyanús volt, hogy amikor sokat vagyok bent az intézetben, akkor felerősödnek a panaszaim. De tehetetlennek éreztem magamat. Vizsgáltak már többfajta allergiára is, de eredménytelenül.

Gazdasági okokból lecseréltük a takarító csapatot. Azt láttam, hogy az újak egészen más, sokkal modernebb gépekkel dolgoznak, mint az elődeik. De ennek túl nagy jelentőséget nem tulajdonítottam, elvégre nem én vagyok az üzemeltetési igazgató.

Aztán észrevettem, hogy enyhül a náthám. Sőt, egy hét elteltével teljesen megszűntek a kellemetlen tüneteim. Értetlenül álltam az események előtt. És miközben egyik délután ezen tanakodtam, az egyik új takarító egy feltűnően erős masinával takarított mellettem. Ez igazi “aha” pillanat volt. Az a fajta, amikor azonnal tudod, hogy megfejtetted a rejtvényt. Azonnal felhívtam az új takarító csapat vezetőjét, Krisztinát, és kértem tőle egy találkozót.

Másnap elmeséltem neki a tapasztalataimat. Szemmel láthatóan megkönnyebbült. Ugyanis azt gondolta, hogy valamilyen panaszom van a kollégái munkájára. Elmondta, hogy két területre különösen nagy gondot fordít a takarító vállalkozásának a működtetése során:

  • a takarító gépekre: csak modern, nagy teljesítményű és rendszeresen karbantartott gépekkel dolgoznak, mint például porszívó, tisztítógép, önjáró takarítógép, stb.,
  • az emberekre: csak olyan kollégát alkalmaz, aki rendkívül precízen dolgozik.

Közelebbről is megmutatta azokat a gépeket, amelyeket használnak: TASKI jet 38 / 50-es modell. Ilyen komoly masinát még sohasem láttam. Krisztina nagyon büszkén mutatta be:

  • dupla elektromos motor a maximális szívóhatás érdekében,
  • nagy sebességgel forgó mechanikus kefék, amelyeknek a magassága állítható,
  • vízszintes pozícióban is jól működik,
  • 5 fokozatú szűrőrendszere van és dupla szűrős porzsákja HEPA szűrővel (ezen a ponton nagyon okosan bólogattam),
  • a porszívókat a Greenway Magyarország Kft.-től bérli. A Greenway szakemberei havi rendszerességgel végzik a karbantartásukat, mindegyik kifogástalan műszaki állapotban van.

Krisztina elmondta, hogy szerinte a tüneteimet poratka-allergia okozta. Ezt a hétköznapi nyelvben házipor-allergiának is hívják. De ez téves elnevezés, mert a betegséget nem a por, hanem a porban lévő háziporatkának a száraz széklete okozza. Ezen a ponton egyre kellemetlenebbül éreztem magam: Micsoda? Száraz széklet az irodámban?

De a történet teljesen logikus volt. Az új porszívó lényegesen hatékonyabb, mint a korábbi volt, sokkal tisztább a végeredmény. Barátilag megöleltem Krisztinát és nagyon-nagyon hálás voltam neki és a kollégáinak.

Az irodai fiókom mélyére kerültek a zsebkendők, orrcseppek és szemcseppek, soha többet már nem is kellett ezeket újra elővennem.