Miért nem fizet villanyszámlát a Gyógyító Ház?

Van a falumban egy gyógyító ház, ami már nemcsak a helyiek körében válik egyre népszerűbbé. Egyre messzebbről jönnek ide hosszabb vagy rövidebb időre az emberek, hogy gyógyuljanak. Nekem van egy kis panzióm, így tökéletesen érzékelem, hogy a turizmus felszálló ágban van. Meg szoktam kérdezni a vendégeket, mi csábította őket a kis falunkba. Egyre többen válaszolják, hogy a gyógyító házba jönnek.

Ismerem a tulajdonos családot, jó velük a kapcsolatom. Időnként össze szoktunk ülni főzőcskézni, beszélgetni, de van, hogy egy konkrét dolog miatt találkozunk. Így volt ez legutóbb is. A magas villanyszámlám volt a legfőbb problémám, ami miatt találkoztam Kovács Úrral. A beszélgetés alatt kiderült, hogy a gyógyító ház semennyi villanyszámlát sem fizet.

Ennek az oka, pedig a napelem!

Ekkor én magam is elkezdtem utána járni a napelemeknek, a működésüknek, az alkatrészeinek. Kovács Úr másnap küldött nekem egy linket, amit úgy gondolta fontos elolvasnom: https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter. Valóban hasznos oldal volt ez. Megtudtam, hogy mennyire fontos része a napelemnek az inverter. Ugyanis e nélkül nem is működne az egész rendszer.

Szükség van az inverterre, mert ez képes átalakítani a napelemek által termelt egyenáramot váltakozó árammá. Mivel a háztartási gépeink mind váltakozó árammal működnek. Ezen kívül az inverter védelmi funkcióval is rendelkezik. Ezt szintén a Kovács Úr másnap küldött nekem egy linket, amit úgy gondolta fontos elolvasnom: https://sporoljnapelemmel.hu/napelem-inverter linken olvastam, ami egyébként egy remekül érthető, mindennapi nyelven írt útmutató a Pentele Solar Kft honlapján.

Nos, mi is ez a védelmi funkció?

Az inverterek folyamatosan monitorozzák a villamos-energia hálózatot, így ha áramkimaradás lép fel, képesek áramszünetet generálni, tehát biztonsági okokból megszüntetik a ház áramellátását. Ez egy panziónál kifejezetten fontos szempont.

Több különféle működési elvű inverter is létezik, de ezt a szolgáltató és a cég, akitől vásároljuk a napelemet pontosan jól ismeri és segít majd, hogy melyik napelemhez melyik inverter a legmegfelelőbb.

Egy inverterre nagyjából 5 év garanciát adnak, ami meghosszabbítható 10 és 15 évre is. A legfontosabb, hogyha meghibásodik az inverter nem szükséges az egészet lecserélni drága pénzért, hanem elég egy bizonyos alkatrészt kidobni és újat tenni bele, ez pedig a varisztor, ami megóvja a rendszert túlfeszültség esetén. Így még ha cserélni is kell ezt az alkatrészt, az egész napelem rendszernek a megtérülési ideje nem fog változni.

Nem kellett sokáig gondolkodnom, hogy kell-e napelem a panziómra. Mert KELL!