Egy energetikailag hatékony ház is lehet gyógyító

Ha rosszak az életkörülmények, az bizony az egészségünkre is erősen kihat. Ha folyton fázik az ember, penészesek a falak, párás, nyirkos a levegő és állandóan sötét van, bizony hamar össze lehet szedni csúf betegségeket. Márpedig az egészségnél semmi sem fontosabb! Szerencsére az én házam annyira azért nem volt rossz állapotban, bár ráfért a felújítás, nem is kicsit.

El is döntöttem, hogy belevágok, hiszen ha egy nap el akarom adni, akkor tisztességes áron csak akkor fogok tudni túladni rajta, ha rendbe van rakva, és jó az energetikai besorolása. Ehhez az e-tanusitas.eu oldala volt a legfőbb útmutatóm, őket tekintem a leginkább mérvadó forrásnak, ha energetikai hatékonyságról van szó. Sőt, náluk az energetikai tanúsítvány ár szempontjából sincs túlzottan elszállva, úgyhogy a végén egyértelmű volt, hogy őket bízom meg a felméréssel.

Az ő oldalukról tudtam meg, hogy milyen kritériumoknak kell megfelelni, miket vizsgálnak az energetikai tanúsításhoz szükséges felméréskor. Össze lehetne foglalni úgy, hogy az ingatlan általános állapotát nézik, de ez kicsit túl általános. Vizsgálják az épület fekvését, a falak állapotát és szerkezetét, a hőszigeteltséget, a nyílászárókat, a fűtésrendszer korszerűségét, és még csomó mindent. De talán ezek a legfontosabbak. Alaposan fel kellett kötnöm a gatyát, ha mindezeknek meg akartam felelni.

Végül majdnem egy fél év ment rá az életemből, de sikerült teljesen rendbe rakatnom az örökölt házamat. Megcsináltattam mindent, amire szükség volt. Újra rákerestem az interneten, hogy energetikai tanúsítvány ár tekintetében volt-e elmozdulás a kínálatban, de meg kellett állapítanom, hogy még mindig az e-tanusitas.eu a bajnok. És mindamellett, hogy az ország egész területén bárhová kimennek elvégezni a szükséges méréseket, de ha arra van igény, akkor extra gyorsan, akár 24 óra alatt is kiállítják és elküldik a dokumentumot az ügyfélnek! Hát kell ennél jobb? Mindenkinek javaslom, hogy őket keresse, náluk különbet nem talál!