onion-bulbs-84722_640Az újhagyma az egyik tavaszköszöntő, C-vitaminban bővelkedő élelmünk. A hagymának több mint 1200 fajtáját ismerjük, ezeknek egy része Magyarországon őshonos. Az emberiség már a Bronzkorban is ismerte és valószínűleg kb. 7000 éve termesztjük2. Vitaminokban (C-vitamin, B-vitamin) és ásványi anyagokban (kálcium, magnézium, kálium, mangán, cink, foszfor, fluor) gazdag1,2. Energiatartalma kb. 40 kcal/100g.

Jellegzetes illatát és ízét egy kéntartalmú vegyület adja, mely a hagyma sérülése során (pl vágás esetén) enzimatikus folyamatok révén átalakul. Ennek köszönhetően képződik a könnyfakasztó, gáz halmazállapotú kéntartalmú vegyület1,2. Kísérleti adatok alapján meggyőzőnek bizonyult baktérium- és gombaellenes hatása3.  A népgyógyászatban a köhögés enyhítésére is használják, de ezzel kapcsolatban megoszlanak a vélemények, mivel jelenleg nincs erre vonatkozó, evidencián alapuló egyértelmű bizonyíték4. Ugyanakkor számos vizsgálat igazolta gyulladáscsökkentő, antioxidáns és daganatellenes hatását2,5,6,7.

Nem szabad megfeledkezni ugyanakkor arról, hogy miközben a hagyma fogyasztható az emberek részére, a háziállataink számára (kutya, macska, tengerimalac) toxikus a benne található kéntartalmú szulfoxidok miatt (nyersen vagy főzve egyaránt)2,8. A szakirodalomban leírtak már a hagyma által kiváltott különböző allergiás reakciókat, azonban ezek előfordulása szerencsére ritka9,10.

HIVATKOZÁSOK

  1. www.wikipedia.hu
  2. www.wikipedia.org
  3. Zohri AN, Abdel-Gawad K, Saber S.Antibacterial, antidermatophytic and antitoxigenic activities of onion (Allium cepa L.) oil.Microbiol Res. 1995 May;150(2):167-72.
  4. Martínez-Gimeno A. Onions, myths, beliefs, fashion and reality in asthma. Allergol Immunopathol (Madr). 2009 Nov-Dec;37(6):309-13. doi: 10.1016/j.aller.2009.10.004.
  5. Adão CR, da Silva BP, Parente JP. A new steroidal saponin with antiinflammatory and antiulcerogenic properties from the bulbs of Allium ampeloprasum var. porrum. Fitoterapia. 2011 Dec;82(8):1175-80.
  6. Lee B, Jung JH, Kim HS. Assessment of red onion on antioxidant activity in rat.Food Chem Toxicol. 2012 Nov;50(11):3912-9.
  7. Galeone C, Pelucchi C, Levi F, Negri E, Franceschi S, Talamini R, Giacosa A, La Vecchia C.Onion and garlic use and human cancer. Am J Clin Nutr. 2006 Nov;84(5):1027-32.
  8. Salgado, B.S.; Monteiro, L.N.; Rocha, N.S. (2011). Allium species poisoning in dogs and cats”. Journal of Venomous Animals and Toxins Including Tropical Diseases. 17 (1): 4–11. doi:10.1590/S1678-91992011000100002
  9. Cantisani C, Mattozzi C, Richetta AG, Melis L, Frascani F, Calvieri S.  Aliolidea allergic contact stomatitis. Eur J Dermatol. 2011 Nov-Dec;21(6):991-2. doi: 10.1684/ejd.2011.1495.
  10. Arochena L, Gámez C, del Pozo V, Fernández-Nieto M. Cutaneous allergy at the supermarket. J Investig Allergol Clin Immunol. 2012;22(6):441-2.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Categories: blog, Jó tudni!

Comments are closed.