42809_burgonya-640-97740423A burgonya Dél-Amerikában, az Andok hegyvidékein őshonos, az ott élő őslakosok már kb. 5000 éve termesztik. Európába a 16. század közepén Pizzaro expedíciója hozta el, majd a spanyol és portugál kereskedőknek köszönhetően elterjedt Ázsiában és Afrikában is. Ausztráliában csak később, a 18. századtól élvezhették ízét, ide az angolok vitték el1,2.

A burgonya ásványi anyag és vitamin tartalmának köszönhetően egészséges, tápláló, szénhidrátban gazdag élelmiszerünk, ha megfelelően készítjük el.  Amennyiben mód van rá, kerüljük a sok olajban sült változatát, leginkább főtt állapotban ajánlott fogyasztani, de itt is figyelni kell a főzési időre, mivel a főzési idővel arányosan csökken az ásványi anyag és vitamin tartalma. Sütés során, amellett hogy sok olajat szív magába, egy acrylamid nevű anyag is képződik a benne található cukrokból és aminosavakból. Az elvégzett állatkísérletek alapján, a nagy mennyiségben fogyasztott acrylamid a daganatos megbetegedések kockázatát növelte az állatokban3. Főzés során nem képződik acrylamid, tehát inkább főzzük a burgonyát, mint süssük. Ezáltal nemcsak a daganatos, hanem a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkenthetjük3,4.

A nyers burgonya kalóriatartalma kb egyharmada a kenyérnek (80 kcal/100g), 18%-ban tartalmaz keményítőt, 1-2%-ban fehérjét, továbbá B és C vitamint, kálciumot, káliumot, magnéziumot, nátriumot, vasat és foszfort. C-vitamin tartalma a tárolás során valamelyest csökken1,2,5. Hűvös, fénytől elzárva sokáig tárolható, napos helyen történő tárolás esetén azonban méreganyag képződhet a héjában (szolanin)2

Élelmiszerként történő fogyasztás mellett a népi gyógyászat a bőr tisztítására, pattanások kezelésére illetve a szem körüli duzzanat enyhítésére használja2.

 

HIVATKOZÁSOK:

 

  1. Camire ME, Kubow S, Donnelly DJ. Potatoes and human health. Crit Rev Food Sci Nutr. 2009; 49: 823-840.
  2. www.wikipedia.org
  3. www.fda.gov
  4. Foot RJ, Haase NU, Grob K, Gondé P. Acrylamide in fried and roasted potato products: a review on progress in mitigation. Food Addit Contam. 2007;24 Suppl 1:37-46. Review.
  5. www.burgonya.lap.hu
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Categories: blog, Jó tudni!

Comments are closed.