körömvirágA körömvirág is kiváló tisztító hatású gyógynövényünk. Nemcsak a vért, hanem a gyomor- és a bélrendszert is tisztítja. A tavaszi és az őszi időszakban érdemes kúraszerűen inni belőle, így kiegyensúlyozott étkezés mellett biztosan karban tartjuk szervezetünket.

Teájához adjunk egy púpozott teáskanál körömvirágot negyed liter vízhez, majd szűrjük le, és fogyasszuk el. Naponta 1-1 csészével igyunk belőle.

A körömvirág egyike a legsokoldalúbban felhasználható növényeknek a terhesség idején és a szülés után is. Készülhet belőle krém, olaj, sőt tea is. Hidratáló, fertőtlenítő és sebgyógyító hatásáról ismert. Aranyló, citromsárga- narancsvörös színű virágzata nyár elejétől késő őszig virít. Fészkes virágzatának szirmait, a teljes virágot, de akár a leveleket és a szárat is felhasználják. A termesztett változatok annál értékesebbek, minél több sorban találhatók a fészekben sugárzó nyelves virágok, s ezek minél sötétebb narancsszínűek. A gyűjtést ajánlatos napsütésben végezni, ilyenkor legjobb a gyógyhatása. Mivel a száraz szirmok erősen nedvszívóak, sötét bádogdobozban érdemes tárolni. Régen még esőjósnak is hívták, mert ha reggel 7 óráig nem nyíltak ki a virágai, az esőt jelentett.

Hatóanyagai:
flavonoidok, karotinoidok, szaponinok, triterpének, illóolajok, E-vitamin, illóolajat, keserűanyagot, gyantát és természetesen színezőanyagot.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Categories: blog, Gyógynövények

Comments are closed.