108888_torma02Bár a tormát legtöbbünk a húsvéti asztal nélkülözhetetlen részeként ismeri, ennél sokkal gyakrabban érdemes fogyasztanunk, hiszen csodás vitaminforrás!

A torma jellegzetes csípős zamatát a benne található mustárolajnak köszönheti. Ez fokozza a nyálkahártyák vérellátását, továbbá irritálhatja az orrmelléküregeket és a szemünket is1. Könnyeinket ezúttal ne sajnáljunk, mivel a torma egészségünket is szolgálja elsősorban mikrobaölő hatása révén.

A torma C-vitamin tartalma kiemelkedő, bár ennek pontos mennyisége függ a termőhely adottságaitól is (26-150mg/100g)1. A benne található ásványi anyagok közül említésre méltó kálium, foszfor, kén, magnézium és kálcium tartalma1. Magas kálium tartalma miatt veseelégtelenség esetén nem javasolt nagy mennyiségben fogyasztani. Étvágygerjesztő hatásáról megoszlanak ugyan a vélemények1,2, azonban antibakteriális hatása meggyőzőnek bizonyult felső légúti fertőzések esetén nemcsak a népi gyógyászatban3,4. Nem véletlen, hogy a Don vidékén, ahonnan vélhetően származik, az életerő jelképének tartják5. A frissen reszelt tormát pakolásként is hatásosan alkalmazzák a népi gyógyászatban5.

HIVATKOZÁSOK

  1. www.wikipwdia.hu
  2. Gregersen NT, Belza A, Jensen MG, Ritz C, Bitz C, Hels O, Frandsen E, Mela DJ, Astrup A. Acute effects of mustard, horseradish, black pepper and ginger on energy expenditure, appetite, ad libitum energy intake and energy balance in human subjects. Br J Nutr. 2012 Jul 5:1-8.
  3. Conrad A, Biehler D, Nobis T, Richter H, Engels I, Biehler K, Frank U. Broad Spectrum Antibacterial Activity of a Mixture of Isothiocyanates from Nasturtium (Tropaeoli majoris herba) and Horseradish (Armoraciae rusticanae radix). Drug Res (Stuttg). 2013 Feb;63(2):65-8. doi: 10.1055/s-0032-1331754. Epub 2013 Jan 17.
  4. Jakobsen TH, Bragason SK, Phipps RK, Christensen LD, van Gennip M, Alhede M, Skindersoe M, Larsen TO, Høiby N, Bjarnsholt T, Givskov M.Food as a source for quorum sensing inhibitors: iberin from horseradish revealed as a quorum sensing inhibitor of Pseudomonas aeruginosa. Appl Environ Microbiol. 2012 Apr;78(7):2410-2421.
  5. www.házipatika.hu
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Categories: blog, Jó tudni!

Comments are closed.