egg-19548_640kA legújabb kutatási eredmények alapján megtörni látszik azon feltételezés, hogy a tojás egészségtelen lenne.  

A félelem alapját annak magas koleszterin tartalma képezte (átlag 200mg/tojás), azonban az elvégzett vizsgálatok kimutatták, hogy a táplálék útján bevitt koleszterin mérsékelten emeli csupán a vér koleszterin szintjét összehasonlítva az elfogyasztott egészségtelen zsírok (telített illetve transz zsírsavak) koleszterinszint emelő hatásával1,2. Egy 2013-ban megjelent összefoglaló tanulmány alapján a nagyobb mértékű tojásfogyasztás (napi rendszerességgel 1 tojás) sem emelte a szív-érrendszeri megbetegedés kockázatát egészséges személyeknél, ugyanakkor cukorbetegek körében ez a mennyiség már a koszorúér-betegség rizikójának jelentősebb mértékű növekedésével volt összefüggésbe hozható3,4.

Jó tudni, hogy egy tojásban megtalálható napi A-vitamin szükségletünk egy harmada, továbbá nagyobb mennyiségben tartalmaz B- D- és E vitamint és figyelemre méltó ásványi anyag tartalma is5. A benne található antioxidánsok (lutein, zeaxantin) fontos szerepet töltenek be a szem egészségének megőrzésében5. Különösen fontos, hogy tartalmazza az összes számunkra nélkülözhetetlen aminosavat, melynek előállítására a szervezetünk nem képes. Egy átlagos méretű tyúktojás energiatartalma mindössze 75 kcal6.

 

HIVATKOZÁSOK

 

  1. Howell WH, McNamara DJ, Tosca MA, Smith BT, Gaines JA. Plasma lipid and lipoprotein responses to dietary fat and cholesterol: a metaanalysis. Am J Clin Nutr 1997;65:1747– 1764.
  2. Clarke R, Frost C, Collins R, Appleby P, Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ 1997;314:112–117.
  3. Rong Y, Chen L, Zhu T, Song Y, Yu M, Shan Z, Sands A, Hu FB, Liu L. Egg consumption and risk of coronary heart disease and stroke: dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ. 2013; 7; 346: e8539. doi: 10.1136/bmj.e8539.
  4. Djoussé L, Gaziano JM. Egg consumption in relation to cardiovascular disease and mortality: the Physicians’ Health Study. Am J Clin Nutr. 2008 Apr;87(4):964-9.
  5. Waters D, Clark RM, Greene CM, Contois JH, Fernandez ML. Change in plasma lutein after egg consumption is positively associated with plasma cholesterol and lipoprotein size but negatively correlated with body size in postmenopausal women. J Nutr. 2007 Apr;137(4):959-63.
  6. www.wikipedia.hu
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on TumblrPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone
Categories: blog, Jó tudni!

Comments are closed.